Ramazanska čestitka

ramadan-wallpapers-hd-10

Ramazan Šerif Mubarek Olsun

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Opet nam je stigao naš dragi gost, mjesec ramazan. Nadam se da smo ga dočekali dobro i zdravo. Lično sam pokušao sastaviti ovu čestitku još prvi dan ramazana, ali nisam uspio zbog apstinencije od kahve, a na to još i ona prepoznatljiva dehidracija koja je prisutna u ovim toplim i dugim ramazanskim danima u ovim krajevima.

Kako god bilo, ramazan je tu, taman stigao poslije završnih ispita i ostalih školskih obaveza, a sljedeće godine će ga neko ako Bog da dočekati i na maturi, pa sretno!

Kao što nam je poznato u hadisima, pojedini će od posta samo imati glad i žeđ, odnosno neće uspjeti iskoristiti ovaj ramazan u činjenu ibadeta. No, u ramazanu postoji još jedan segment osim intenzivnijeg ibadeta i odricanje od jela i pića, a to jeste prilika da se gradi karakter! A šta je to zbilja karakter? Karakter, može se reći, je skupina svojstava kod jedne osobe. Ta svojstva definišu mentalni sklop koji određuje kako će se insan postaviti u nekoj situaciji. Karakter se isto tako često asocira na disciplinu, red i rad odnosno pozitivne ljudske vrijednosti. U građenju muslimanskog karaktera, po mom mišljenju, bi trebalo i ograditi sebe od negativnih osobina i navika, a upravo Ramazan je izvrsna prilika za to!

Primjera radi, konzumiranje duhana je, nažalost, ipak česta pojava kako inače kod muslimana tako i među našim članovima. Ne ulazeći u rasprave šta vjera nalaže po tom pitanju, konzumiranje duhana sa sobom donosi mnoge štete za insana sve od samih zdravstvenih, pa tako i do ekonomskih! Prosječni državljanin u Švedskoj u godini dana konzumira duhan u vrijednosti od oko 20 000 kruna. Upravo tih 20 000 kruna je otprilike polovina koštanja jednog putovanja na hadž, što znači da za dvije godine čovjek bukvalno zapali toliko novca koliko mu je potrebno da ode na hadž. To sigurno ne može da bude drago Allahu dž.š i svaki vjernik bi trebao o ovome da razmisli.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je oglasio da se za ovaj ramazan posebno treba voditi brigu o borbi protiv kocke i igara na sreću (a koliko ja znam, te igre nisu nikoga usrećile). Kao predsjednik imam obavezu da vam to prenesem i da vas podstičem na tu borbu, a uz to bih dodao da i konzumiranje alkohola igra veliku ulogu u ovom trokutu zla koji opaja ljude i razdvaja familije!

Gradimo sebe, gradimo karakter, vodeći brigu o ovim dekadentnim pojavama da budu što manje u našim životima i u životima onih koje volimo i pazimo!

Molim Allaha dž.š da ovaj ramazan ispostimo u hajru, da nam ukabuli naša dobra djela i da nam oprosti naše grijehe.

Amin!

/Predsjednik Haris Delic

Leave a Comment