Doš’o je Ramazan, doš’o mjeces odabran

ramadan-opener

Buduci da je ramazan najodabraniji mjesec u godini i da se u njemu dobra djela višestruko nagrađuju, ramazanske dane treba iskoristiti na najbolji mogući način.

Svi muslimani svijeta dozivljavaju ramazan na poseban nacin, pa tako i mi. Uz mjesec ramazan vise idemo u dzamiju, klanjamo teravije, postimo, organizujemo iftare itd. Ugl. ramazan provodimo u posebnoj atmosferi i dozivljujemo ga na poseban nacin. A tako i treba da bude. Mi smo nismo u muslimanskoj zemlji mozda smatramo da je to malo teze i da se ne osjeti bas iskrena slast ramazana, ali je to sve do nas i kako mi sprovodimo svoje vrijeme. Kao sto svi znamo u mjesecu ramazanu je pocela objava Kur’ana. Znamo da je mjesec Ramazan najodabraniji mjesec u hidzretskom kalendaru i da se u njemu moze zaraditi najvise sevapa i najlakse se kloniti losih djela. O tome Muhammed, s.a.v.s., kaže: ‘Ko isposti ramazan, vjerujuci i nadajuci se (nagradi), bit ce mu oprošteni grijesi koje je do tada pocinio.’ (Buhari i Muslim).

Medjutim kako bi jos cise osjetili slast Ramazana i kako bi proveli dane u najbolji nacin lijepo je da sto vise citamo Kur’an u toku ovoga mubarek mjeseca, da citamo hadise i islamsku literaturu. Sto vise klanjati nafile namaz, ciniti zikr, doviti, moliti za oprost, uciniti tevbu, davati sadaku i zekat, izbjegavati muziku/TV/ i internet(FB i slicno). Za ramazan ne treba samo da posti tvoj stomak, bitno je da poste i tvoje oci, usta i usi. Kloiniti ogovaranja, lazi nepravde i ostali harama.

Zaista je ovo divan mjesec, zato iskoristite te ga na najbolji nacin, jer mjesec dana brzo prodje. I ne zaboravite ”Dova postaca se ne odbija”.

 

Da hairom ispostite ovaj mjesec, da vam Allah primi ispravan post i da in shaa Allah svi zajedno docekamo jos puno, puno Ramazana!

Mahsuz Selam od odbora!

 

ramadan-wallpapers-hd-10

Leave a Comment