Prvo takmicenje polaznika mektebske nastave – IZBuS

Takmicenje Gislaved

U subotu, 31. oktobra 2015., u Gislavedu je održano prvo takmičenje polaznika mektebske nastave Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj. Takmičari su bili podijeljeni u dvije grupe, mlađi i stariji uzrast, a svaki džemat je mogao prijaviti po dva svoja predstavnika za svaku grupu.

Takmičenju su pristupili predstavnici 15 džemata. Takmicenje je pocelo uvodnim obracanjem organizatora i domacina, a zatim je prisutnima prikazan film o BEMUF-u, potom se pristupilo izradi pismenog djela testa, u kojem je u mlađoj grupi troje, a u starijoj čak sedmoro djece, na sva pitanja odgovorilo potpuno tačno. Nakon toga je komisija u sasatvu Idriz-ef. Karaman, Smajo-ef. Šahat i hafiz Jusuf-ef. Horozović, pristupila usmenom ispitivanju.

Na kraju je prvo mjesto u mlađoj kategoriji osvojila Adna Omić iz džemata Helsingborg, druga je bila Erna Hamidović iz Gislaveda, a treća Anesa Alić iz Norrköpinga.
Kod starijih, prvo mjesto osvojila je Adna Vrebac iz Växjöa, drugo Hamza Jašarević iz Stockholma, a treća je bila Saima Mašović, također, iz džemata Växjö.

Nakon urucivanja zaista vrijednih nagrada pobjednicima takmicenja, svim ostalim takmicarima su se podjelile cokolade u organizaciji BEMUF-a. 

Ukupni ekipni pobjednik je džemat Gislaved, drugo mjesto je pripalo džematu Stockholm, dok je treće mjesto osvojio džemat Landskrona.

Sve u svemu, za 60 takmičara, prisutne imame i roditelje djece, ostat će ovo jedan nezaboravan doživljaj.

/ Tarik ef. Buza

Clan Odbora Bemufa

Leave a Comment