Konferencija Bemufa 2015

12118852_10153306197037424_5147679480893505799_n

Konferencija Bemufa održana je 17. novembra 2015.g. u Jönköpingu. Omladinci iz gradova Malmö, Skövde, Linköping, Jönköping, Göteborg, Trollhättan i Gislaved su poranili, krenuli i hairli stigli na redovnu godišnju konferenciju Bemufa 2015. Neki bi rekli da nas nije bilo puno, samo dvadesetak. Kao predsjednik sam, ipak, ponosan i drago mi je što je omladina prepoznala vrijednost konferencije i što su došli. Raspoloženje je bilo na nivou.

Konferencija je započela sa obraćanjem sekretara Bemufa koji je pojasnio nekoliko aktuelnih stvari u vezi ”Strategije” i govorio o efikasnosti rada u loklanim organizacijama Bemufa. Potom je konferencija nastavljena na temu ”Ovisnost” uz pomoć edukativnog materijala kojeg je moja malenkost pripremila.  Učesnici konferencije su bili oduševljeni sadržajem i mnoge su diskusije nastale na temu o ovisnosti i trezvenosti.

Da li ste na primjer znali da konzumiranje alkohola košta Švedsku državu čak 52 milijarde kruna svake godine u troškovima za liječenje alkoholizma i drugih ovisnosti?

Da li ste znali da pola slučajeva samoubistava u Švedskoj su direktno povezani sa konzumiranjem alkohola?

 

Sve su ovo jasne činjenice koje omladinac, musliman, treba znati. Mora biti svjestan da živi u  društvu gdje je konzumiranje alkohola ustaljena norma i da su pojedinci koji ne konzumiraju alkohol često izloženi jakom grupnom pritisku.

Bemuf priprema edukativni materijal na tri teme: jezik, vjera i ovisnost. Konferencija je imala za cilj da introducira članove Bemufa u temu o ovisnosti.

Sve u svemu, ovogodišnja konferencija je protekla u lijepoj atmosferi, a naredna konferencija će biti održana u okviru Skupštine i Susreta Bemufa u Gullbrannagårdenu u Halmstadu, 26.-28. februara 2016.g. Više informacija o tome će biti objavljeno uskoro.

Leave a Comment